Google Wave

Technologie

Google heeft weer een nieuw speeltje ontwikkeld: Google Wave


Google Wave logoGoogle Wave is een open source extendible real-time multi-user communication and collaboration environment. Zo, dat is er uit. Maar wat houdt het in?

Met Wave wordt het mogelijk om e-mail, live chat, wiki, social networking, instant messaging e.d. samen te voegen tot één gecentraliseerd communicatieplatform, dat geheel binnen je webbrowser draait. Hierdoor wordt het eindelijk mogelijk om op een efficiënte manier met meerdere mensen via internet tegelijkertijd aan hetzelfde document te werken. Natuurlijk heeft Google deze samenwerking-functionaliteit al ten dele in Google Documents gebouwd, zodat je tegelijkertijd aan een spreadsheet of een tekst kan werken.

Het verschil zit 'm in de interactie: Wave geeft de activiteiten en aanpassingen van je mede-editors real-time weer. Door dit schijnbaar simpele verschil gaat er opeens een wereld aan mogelijkheden open en wordt het samenwerken veel effectiever. Volgens Google besteed je bij samenwerken via internet (bijvoorbeeld via chat of e-mail) namelijk zeker de helft van je tijd aan wachten op antwoord. Door het hoge interactieve gehalte van Wave kan je al beginnen met antwoorden, corrigeren of anderszins bijdragen, terwijl anderen nog bezig zijn met het schrijven van hun teksten.

Tel daar nog de zeer robuuste spellingscontrole, automatische (on-the-fly!) vertaling tussen ongeveer 40 talen en talloze andere plug-ins bij op en je hebt een communicatie-revolutie.

De makers

Google Wave is gemaakt door het team achter Google Maps, onder leiding van de broers Jens en Lars Rasmussen. Zij beseften zich dat e-mail, live chat en instant messaging al sinds het ontstaan in de jaren '60 nagenoeg onveranderd zijn gebleven, terwijl die vormen van digitale communicatie vooral gevormd zijn naar de technologie die toen beschikbaar was. Daarom vroegen ze zich af wat er zou zijn ontstaan als e-mail op dit moment, met de technologie van nu, zou worden uitgevonden. Wat zou de beste digitale communicatievorm zijn? Met deze vragen in het achterhoofd hebben ze zich langdurig opgesloten in een vergaderruimte. Het resultaat van hun denkwerk is Google Wave.

Technologie

Wave werkt met "waves", door Google beschreven als "equal parts conversation and document". Onder water (no pun intended) zijn deze waves centraal opgeslagen XML-documenten waarop concurrent version control wordt bijgehouden, vergelijkbaar met een systeem als Subversion. Omdat XML zich heel goed leent voor het bijhouden van hiërarchische data en je die data vol kan hangen met extra attributen als timestamps en ownership-informatie, wordt een wave een redelijk behapbaar geheel. De waves worden centraal opgeslagen op de servers van Google, maar het is ook mogelijk om een eigen wave-server te draaien. Je moet dan wel ook je eigen client-applicatie(s) gebruiken.

De web-based client-applicatie van Google is gebouwd met behulp van de Google Web Toolkit. Volgens de makers van Wave is het bestaan van de GWT een grote bijdrage geweest aan het ontstaan van Wave.

Open Source

Google heeft aangekondigd om vrijwel alle broncode van Wave onder een Open Source licentie te publiceren. Ze roepen zelfs concurrenten op om de Wave client na te maken en uit te breiden. Ook is de Wave API documentatie nu al openbaar gemaakt, zodat geïnteresseerde developers alvast aan de slag kunnen met het maken van extensions en plug-ins. Op deze manier hoopt Google dat Wave op korte termijn zo populair zal worden dat het e-mail zal gaan vervangen als meest gebruikte communicatievorm op het internet.

 

Tijdens de Google I/O conferentie op 28 en 29 mei 2009 is Google Wave voor het eerst aan het publiek getoond, in de vorm van een bijna anderhalf durende demo door de makers zelf. Google Wave komt naar planning aan het eind van 2009 beschikbaar voor consumenten.


 
 
 
 

iT-Rex (logo)

is specialist in web-applicatie ontwikkeling. Daarnaast leveren we kennis op alle gebieden van internet-technologie en Open Source Software.

iT-Rex
Nooit Gedacht 80
1398 EG  Muiden

info@it-rex.nl


Tel: +31-(0)294 262 272

KvK Gooi- en Eemland: 34.158449

iT-Rex is specialist in:

Joomla! Solutions Developer Zend Framework MySQL MooTools Smarty - template engine Linux

All logo's and trademarks are the property of their respective owners. iT-Rex is not affiliated with or endorsed by the Joomla Project or Open Source Matters. The Joomla logo is used under a limited license granted by Open Source Matters the trademark holder in the United States and other countries.
π