Bits of Freedom - "1 dag 1000 donateurs" voor digitale burgerrechten

Nieuws

Bits of Freedom komt op voor de vrijheid op internet. Die vrijheid lijkt misschien een vanzelfsprekendheid, maar dat is het allang niet meer. Gegevens worden opgeslagen en geanalyseerd. Internetverkeer wordt afgeknepen of geblokkeerd. Bits of Freedom zorgt ervoor dat het internet open en vrij blijft.


Bits of Freedom - verdedigt digitale burgerrechten

Instanties als Buma/Stemra en Stichting Brein proberen angstvallig vast te houden aan oude commerciële modellen, bijvoorbeeld in het vergelijken van internet-downloads met het kopiëren van langspeelplaten naar cassettebandjes. Dat zo'n vergelijking in 2010 –toch alweer 20 jaar na de introductie van de Compact Disc– geen hout snijdt, is blijkbaar nog niet iedereen duidelijk.
Veel platenmaatschappijen (het woord zegt het al een beetje) passen nog steeds geen nieuwe strategieën toe. In plaats van nadenken over de commerciële kansen die ze op internet kunnen uitbaten, jagen ze met boetes en andere sancties op de particulieren die "illegaal muziek van internet downloaden". De Buma/Stemra wilde een tijdje terug zelfs een factuur gaan sturen voor elk muziekfragment dat mensen op hun blogs hebben staan. Terwijl allang uit onderzoek is gebleken dat artiesten juist extra baat hebben bij deze vorm van verspreiding van hun werk.

Ook de politiek kan de technologische vooruitgang maar moeilijk bijbenen. Er is nog maar weinig regelgeving op het gebied van burgerrechten op internet en veel wetten houden zelfs nog helemaal geen rekening met het bestaan van het internet. Toch is het internet met momenteel een aansluiting in 89% van alle huishoudens inmiddels zo diep in onze maatschappij geworteld dat we er niet meer zonder kunnen.

Ook "de burger" zelf moet inmiddels gaan oppassen, want terwijl iedereen er lustig op los Twittert, Hyvet, Facebookt en blogt, wordt er juridisch gezien maar weinig bescherming geboden als het om je privacy gaat. Wie mag er allemaal aan de haal met jouw gegevens? En wat gebeurt er als je er opeens door een dagvaarding achter komt dat je iets hebt geretweet of gelinkt dat je niet had mogen plaatsen?

Al deze onderwerpen worden door Bits of Freedom opgemerkt, onder de aandacht gebracht en verdedigd. Omdat wij ons volledig kunnen vinden in de doelstellingen van Bits of Freedom, hebben we besloten om mee te doen aan de actie 1 dag 1000 donateurs.

 


 
 
 
 

iT-Rex (logo)

is specialist in web-applicatie ontwikkeling. Daarnaast leveren we kennis op alle gebieden van internet-technologie en Open Source Software.

iT-Rex
Nooit Gedacht 80
1398 EG  Muiden

info@it-rex.nl


Tel: +31-(0)294 262 272

KvK Gooi- en Eemland: 34.158449

iT-Rex is specialist in:

Joomla! Solutions Developer Zend Framework MySQL MooTools Smarty - template engine Linux

All logo's and trademarks are the property of their respective owners. iT-Rex is not affiliated with or endorsed by the Joomla Project or Open Source Matters. The Joomla logo is used under a limited license granted by Open Source Matters the trademark holder in the United States and other countries.
π